5 důvodů proč nejíst fast food

Většina lidí asi ví, že pokrmy rychlého občerstvení lze do zdravého stravování řadit jen těžko. Znáte však konkrétní důvody?

Pokud kouříte, denně máte na očích krabičku s nehezkými obrázky plic či varovnými nápisy. Pravda, tato opatření nezaručují, že lidé přestanou kouřit. Alespoň však kuřákům neustále připomínají rizika, která s sebou kouření nese.

Protože se bavíme o zdraví /a výživa je významný faktor, který ho ovlivňuje/, nabízí se otázka ”proč nejsou lidem připomínána zdravotní rizika i v souvislosti s nezdravými potravinami?”. V tomto článku jsem se zaměřila na pokrmy rychlého občerstvení. Přečtěte si 5 důvodů proč NEjíst fast food.

 VYSOKÁ ENERGETICKÁ HODNOTA

Představte si klasické menu – hamburgr, hranolky, slazený nápoj. Ač se podle množství může zdát, že toho tolik není, energetická hodnota takového menu se může rovnat celkovému dennímu příjmu např. drobné ženy.

 VYSOKÝ OBSAH TUKU

Smažené hranolky, smažená masa, majonézové dresingy,…

Tuky zlepšují konzistenci, zjemňují chuť a při tepelném zpracování potravin se podílejí na vzniku senzoricky atraktivních látek způsobujících charakteristickou chuť a vůni pokrmů. Čím je tuků v pokrmu více, tím jsou pocity při konzumaci příjemnější. Jídlo se stává chutnějším a oblíbenějším.

VYSOKÝ PODÍL JEDNODUCHÝCH SACHARIDŮ

Ve ‘slaných jídlech’ najdete jednoduché cukry především v dresingu, kečupu, omáčkách… Možná Vás to překvapí, ale často jsou přidávány i do těsta na hamburgerové housky (lepší barva po pečení, lepší vlastnosti těsta).

Sladká jídla jsou zřejmá – zmrzliny, koblihy, muffiny,…

Slazené nápoje.

 VYSOKÝ OBSAH SOLI

Platí zde podobný trend jako u tuků – se zvyšujícím se obsahem soli nabírají jídla na chutnosti a oblíbenosti. Z tohoto důvodu fast food na soli rozhodně nešetří.

Není žádným tajemstvím, že Češi solí 2 – 3x více než je doporučený denní příjem (5 – 6 g). Vysoký příjem soli vede ke zvyšování krevního tlaku a chuti k jídlu. Zdraví si potom ničíme rovnou dvojmo – vysoký tlak + stoupající hmotnost.

 NÍZKÝ OBSAH VLÁKNINY

Nízký obsah vlákniny je zapříčiněn především dvěma faktory:

  1. jídla obsahují málo zeleniny
  2. používá se pečivo s nízkým obsahem vlákniny (=necelozrnné, z bílé mouky)

Suma sumárum, výsledný pokrm má nízký glykemický index, nízkou výživovou hodnotuvysokou energetickou hodnotu (v malém objemu). Organizmus není po takovém jídle dostatečně uspokojen a rychle se dostaví pocit hladu.

 

Přidat komentář

Comments are closed.