Vaření luštěnin: co, jak a proč?

Už podle průměrné roční spotřeby (2 kg/osoba) je patrné, že luštěniny nejsou v ČR příliš oblíbené. Přitom je stačí doplnit kvalitním olejem, vejcem a na světě je plnohodnotné jídlo!

Co (ne)dělat, aby Vám bylo pohodlněji během přípravy luštěnin i po jejich konzumaci?

 Namáčejte a vylévejte!

Namáčením zkrátíte dobu varuodstraníte nestravitelné oligosacharidy, které způsobují nadýmání (jsou štěpeny až v tlustém střevě, vlivem bakterií, za vzniku plynů). Oligosacharidy jsou látky rozpustné ve vodě, takže při namáčení přechází do výluhu. Z tohoto důvodu je vhodné vodu vyměnit a nabobtnané luštěniny uvařit v nové vodě.

Při namáčení se samozřejmě vyluhují i další látky rozpustné ve vodě (např.: minerální látky, bílkoviny, vitaminy) – i přes tyto ztráty se vyplatí vodu vyměnit 🙂

Nejlepší je namáčet přes noc.

 (Ne)přidat jedlou sodu?

Je pravda, že po přidání jedlé sody luštěniny rychleji změknou, ale! zároveň dochází k velkým ztrátám vitaminu B1. Jako vhodnější se jeví nechat luštěniny raději déle namočené.

 Solit? Jak moc? Kdy?

Osolte malým množstvím soli, než začnete vařit – urychlíte dobu varu a zlepšíte chuť. Velké množství soli způsobuje pomalé změknutí (+ s sebou při pravidelné konzumaci nese negativní dopad na zdraví).

Přidat komentář

Comments are closed.