Avokádo neboli plod hruškovce přelahodného
Avokádo se botanicky řadí mezi ovoce, a jak napovídá název stromu – vypadá jako hruška a chutná lahodně. Na rozdíl od hrušky však obsahuje značný podíl tuku (kolem 20 %), což má za následek poměrně vysokou energetickou hodnotu, krémovitou chuť a konzistenci. Pozitivní je, že se jedná o ‚správné tuky‘, takže se avokádo (v přiměřeném množství) určitě řadí mezi žádoucí potraviny. Lze ho připravit jak na slano, tak na sladko. Protože si myslím, že guacamole zná snad každý, připravila jsem pro Vás sladkou variantu.
Ingredience:
- 200 g zralého avokáda
- 120 g banánu (středně velký banán)
- 90 g pomerančové šťávy (větší pomeranč)
- 20 g citrónové šťávy (půlka citrónu)
- 10 g chia semínek
- 15 g kakaa na vaření
- 35 g medu (cca 1,5 polévkové lžíce)
Poznámka: Pokud použijete hodně zralý banán, můžete ubrat medu nebo ho nepřidávat vůbec.
Postup:
Vydlabané avokádo a zbylé ingredience mixujte několik minut, dokud nevznikne hladká směs. Následně pudink nechte cca 3 hodiny odpočinout v lednici.
Energetická hodnota:
3 440 kJ (7-8 porcí), vhodné na svačinu s kouskem ovoce