Domácí kečup

Hlavní složku kečupu by měla tvořit rajčata!

Podobně jako u majonéz výrobci často šetří a snaží se podíl rajčatové složky stáhnout na minimum. To se projeví především na struktuře finálního výrobku, tudíž je nutno konzistenci upravit něčím jiným (škrob, guma). Chuť takového kečupu se obvykle dohání přídavkem soli a cukru. Proč kupovat zahuštěné rajčatové směsi s vysokým obsahem soli a cukru? Vyzkoušejte tento recept – kečup si připravíte do zásoby a můžete ho použít do celé řady pokrmů.

Ingredience:
  • 1 kg rajčat
  • 170 g cibule (1 větší a 1 menší cibule)
  • 170 g jablka (1 větší jablko bez jádřince, neloupané)
  • 60 ml jablečného octa
  • mletá paprika (2 zarovnané kávové lžičky)
  • sůl (2 kávové lžičky)
  • celý hřebíček (5)
  • celý pepř (5)
  • nové koření (5)
Postup:

Rajčata, cibuli a jablka nakrájejte na kousky. Do hrnce nalijte ocet a rozmíchejte s mletou paprikou a solí. Přidejte nakrájené ingredience a promíchejte. Nezapomeňte přidat pytlíček s pepřem, novým kořením, hřebíčkem a směs přiveďte k varu. Po chvíli plotnu stáhněte na polovinu, přiklopte pokličkou a nechte vařit asi 45 minut. Nakonec vše rozmixujte a přeceďte. Horký kečup nalijte do sklenic a je hotovo!

Energetická hodnota:

1 700 kJ, kečup je vhodný k celozrnným toastům/do baget/jako základ rajčatových omáček, polévek nebo pizzy

Přidat komentář

Comments are closed.