Kokosový olej a jeho 101 neuvěřitelných účinků. Sedm důvodů proč je kokosový olej zázračný. Kokosový olej je superpotravina. Blahodárné účinky kokosového oleje.
Právě jste si přečetli jen zlomek chvály, která na mě vyskočila z vyhledávače po tom, co jsem zadala ”kokosový olej”. Mám pocit, že je tento produkt v dnešní době považován za zázrak nejen v oblasti kosmetiky, ale také kuchyně. Z tohoto důvodu jsem se na toto téma rozhodla napsat pár řádků.
V článku o tucích jste si mohli přečíst, že vliv tuků na zdraví člověka záleží na druhu mastných kyselin vázaných v jejich struktuře. Kokosový olej obsahuje víc než 90 % nasycených mastných kyselin, zatímco obsah zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin lze považovat za zanedbatelný. Z mého pohledu se jedná o ”rostlinné sádlo”, čímž sádlu ještě křivdím, protože i to má příznivější složení než kokosový olej (tuk). Vysoký obsah nasycených mastných kyselin s sebou nese výhodu v podobě dobré stability při vyšších teplotách, např. při smažení. Což ovšem platí pouze pro rafinovaný kokosový olej – za studena lisovaný (nerafinovaný) kokosový olej pro smažení příliš vhodný není.
Podle výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR bychom měli pracovat na snížení příjmu tuku u dospělé populace tak, aby celkový podíl tuku nepřekročil 30 % optimální energetické hodnoty (u lehce pracujících dospělých cca 70 g tuku/den). S tím, že příjem nasycených mastných kyselin by měl být nižší než 10 % (20 g) z celkového energetického příjmu. Toto doporučení vzniklo proto, že je známo, že konzumujeme nadbytek nasycených mastných kyselin, které jsou rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév. Z tohoto důvodu je třeba mít na paměti, že kokosový olej obsahuje převážně tento druh mastných kyselin. Určitě bych proto nedoporučila dlouhodobou orientaci na kokosový olej jako zdroj tuku.
Nutno říci, že kokosový olej obsahuje cca 50 % kyseliny laurové (nasycená), která zvyšuje jak hladinu ”zlého cholesterolu” (LDL), tak i výrazněji ”hodný cholesterol” (HDL) v krvi. To je důvod proč z hlediska vlivu na poměr celkový/HDL-cholesterol vychází kokosový tuk lépe než např.: kakaové máslo, palmový olej, pokrmový tuk nebo máslo. Což jsou tuky, které mají nižší podíl nasycených mastných kyselin než kokosový olej.
Závěrečné shrnutí a doporučení
Pokud máte suchou pokožku, je pro vás kokosový olej určitě vhodný kosmetický produkt. Z výživového hlediska mi však přijde nevhodný – nechala bych ho v koupelně a do kuchyně nepouštěla 🙂