Co je to vláknina a proč je nedílnou součástí stravy?

Na rozdíl od sacharidů, bílkovin a tuků neposkytuje vláknina prakticky žádnou energii. Řadí se mezi složité sacharidy rostlinného původu, které jsou pro člověka nestravitelné. Nedokážeme je tedy využít jako přímý zdroj energie. I přesto tvoří významnou a nezbytnou součást zdravé stravy. Ptáte se proč? Důvodů je hned několik, tak se na ně pojďme podívat.

Na úvod ještě připomenu, že vlákninu dělíme na dvě skupiny – vláknina rozpustnánerozpustná.

Nerozpustná vláknina
  • Zajišťuje správnou funkci střev! Podílí se na:
  1. Čištění střeva – můžete si ji představit jako drátěnku na nádobí, do které se chytají nečistoty.
  2. Pohyblivosti střeva – díky ní je střevo aktivnější -> musí vyvinout úsilí k posunutí ”drátěnky” směrem ke konečníku.
  • Zdroje: výrobky z celozrnných obilovin, celozrnná rýže, luštěniny, slupky ovoce a zeleniny
Rozpustná vláknina
  • Podílí se na:
  1. Prodloužení pocitu sytosti – v žaludku na sebe váže vodu a zvětšuje svůj objem.
  2. Stabilnější glykémii, nižší hladině cholesterolu a krevních lipidů – ve střevě zabraňuje vstřebávání části sacharidů, tuků a cholesterolu.
  3. Výživě střevních žádoucích bakterií – slouží jako jejich potrava (prebiotikum). Díky těmto bakteriím naše střevo funguje, jak má a je zdravé.
  • Zdroje: ovesné vločky, luštěniny, dužina ovoce a zeleniny

Doporučený denní příjem vlákniny je 30 g. Podle průzkumů přijímá Čech v průměru méně než polovinu (12 – 15 g) doporučené denní dávky. Nízký příjem vlákniny je spojován se vznikem civilizačních nemocí, ne nadarmo patří Česká republika k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva vzhledem k počtu obyvatel.

Na druhou stranu, nadměrný příjem vlákniny také není ideální. Vede k nedostatečnému vstřebávání důležitých složek lidské výživy, např.: některých minerálních látek (především se jedná o železo a vápník).

Shrnutí

Nepodceňujte dostatečný příjem vlákniny ve své stravě! Snažte se o příjem 30 g vlákniny za den (dospělí), děti od druhého roku života 5 g + počet gramů odpovídajících věku (rokům) dítěte. Nerozpustná vláknina by měla tvořit asi 1/3 doporučeného denního příjmu, zbytek připadá na vlákninu rozpustnou.

Přidat komentář

Comments are closed.