Vánoce se blíží, takže jsem svůj ”nápadníček” začala plnit patřičnými recepty. Po bramborovém salátu a řízcích jsem měla v plánu vyzkoušet zdravější variantu vánočního cukroví. Řada tradičních receptů by se určitě dala upravit a vyzkoušet. Uprostřed plánování jsem se však zastavila. Při pohledu na ingredience mě napadlo – bude to ještě cukroví? Vždyť cukroví má být sladké, tučné, poctivé. Poselství cukroví je podle mě ”přilepšit si” oproti zbytku roku a udělat si radost.
Z hlediska výživy cukroví nepotřebujeme, o tom žádná. Myslím si však, že pečení je důležitou součástí vánoční atmosféry. Provoníte domácnost, uděláte radost svým blízkým, možná si popovídáte s babičkou, které zrovna pomáháte. Zkrátka to k Vánocům patří.
Pokud jste zdraví, aktivní a máte přiměřenou hmotnost, nevidím důvod, proč byste si pár kousků nemohli dát. Jako všude, i tady platí – všeho s mírou. Volný čas v období Vánoc doporučuji vyplnit pohybovou aktivitou. Nemusí to nutně znamenat, že byste měli trávit půlku dovolené v posilovně. Procházky, běh, plavání, jóga, na cokoli budete mít náladu. Dále se věnujte rodině. Přes rok jistě nemáte tolik času, abyste trávili hodiny povídáním s příbuznými. Udělejte si z Vánoc svátky pohody a klidu. Neotvírejte dveře obžerství a přecpanému žaludku, nestojí to za to.
Já si upravený recept schovám a až ho vyzkouším, najdete ho na webu pod názvem ”celozrnné sušenky” nebo něco takového. Mějte se krásně 🙂