Zdravá svíčková

Česká klasika zdravě!

Tento recept pravděpodobně do půl hodiny realizovat nestihnete. Co bychom však neobětovali pro tradiční český pokrm. Z tisíce různých receptů jsem pro Vás jeden vybrala a upravila ho tak, aby se dal zařadit do těch zdravých.

Ingredience (omáčka, maso):
  • 3 velké mrkve
  • 3 petrželezelenina-svickova
  • ½ středního celeru
  • 2 cibule
  • ¾ kg zadního hovězího (libového)
  • šťáva z půlky citrónu
  • olej (řepkový/olivový z pokrutin/rýžový) – polévková lžíce
  • 12 % smetana (100 ml)
  • nové koření, celý pepř, bobkový list
  • sůl, pepř
Ingredience na knedlíky:
  • celozrnné pečivo (250 g)
  • polotučné mléko (250 ml)
  • 2 vejce
  • celozrnná mouka (40 g)
  • muškátový oříšek nebo květ (špetka)
  • sůl
  • (pažitka/petrželka)
Postup (omáčka, maso):

Zeleninu nakrájejte na kousky a orestujte na oleji. Přidejte maso vcelku a nechte zatáhnout. Pekáč sundejte z plotýnky, směs osolte, přidejte šťávu z citrónu a pytlíček s kořením (nové koření, celý pepř, bobkový list). Můžete podlít trochou vody. Pečte na 180 stupňů asi 2 hodiny.

Maso nakrájejte na plátky a zeleninu rozmixujte se smetanou. Můžete dochutit (citrón, sůl, pepř). Pomocí vody upravte omáčku na požadovanou konzistenci.

Postup knedlíky:

Z vajec oddělte žloutky a vidličkou je zamíchejte s mlékem. Přidejte muškátový oříšek/květ, pažitku/petrželku (nemusí být) a trochu soli. Do směsi přimíchejte nakrájené pečivo, nechte trochu nasáknout a přidejte mouku. Na závěr opatrně vmíchejte sníh s bílků.

Namočte si ruce vodou a začněte z těsta tvarovat koule. Mně to vyšlo na pět knedlíků (koulí). Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte cca 15 minut.

Energetická hodnota:

Knedlíky – 5 200 kJ

Omáčka – 2 000 kJ

Maso – 4 600 kJ

Celkem 11 800 kJ (4 – 5 porcí) – jedna porce cca 2 700 kJ. Vhodné k obědu.

Přidat komentář

Comments are closed.