Česká klasika zdravě!
Tento recept pravděpodobně do půl hodiny realizovat nestihnete. Co bychom však neobětovali pro tradiční český pokrm. Z tisíce různých receptů jsem pro Vás jeden vybrala a upravila ho tak, aby se dal zařadit do těch zdravých.
Ingredience (omáčka, maso):
- 3 velké mrkve
- 3 petržele
- ½ středního celeru
- 2 cibule
- ¾ kg zadního hovězího (libového)
- šťáva z půlky citrónu
- olej (řepkový/olivový z pokrutin/rýžový) – polévková lžíce
- 12 % smetana (100 ml)
- nové koření, celý pepř, bobkový list
- sůl, pepř
Ingredience na knedlíky:
- celozrnné pečivo (250 g)
- polotučné mléko (250 ml)
- 2 vejce
- celozrnná mouka (40 g)
- muškátový oříšek nebo květ (špetka)
- sůl
- (pažitka/petrželka)
Postup (omáčka, maso):
Zeleninu nakrájejte na kousky a orestujte na oleji. Přidejte maso vcelku a nechte zatáhnout. Pekáč sundejte z plotýnky, směs osolte, přidejte šťávu z citrónu a pytlíček s kořením (nové koření, celý pepř, bobkový list). Můžete podlít trochou vody. Pečte na 180 stupňů asi 2 hodiny.
Maso nakrájejte na plátky a zeleninu rozmixujte se smetanou. Můžete dochutit (citrón, sůl, pepř). Pomocí vody upravte omáčku na požadovanou konzistenci.
Postup knedlíky:
Z vajec oddělte žloutky a vidličkou je zamíchejte s mlékem. Přidejte muškátový oříšek/květ, pažitku/petrželku (nemusí být) a trochu soli. Do směsi přimíchejte nakrájené pečivo, nechte trochu nasáknout a přidejte mouku. Na závěr opatrně vmíchejte sníh s bílků.
Namočte si ruce vodou a začněte z těsta tvarovat koule. Mně to vyšlo na pět knedlíků (koulí). Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte cca 15 minut.
Energetická hodnota:
Knedlíky – 5 200 kJ
Omáčka – 2 000 kJ
Maso – 4 600 kJ
Celkem 11 800 kJ (4 – 5 porcí) – jedna porce cca 2 700 kJ. Vhodné k obědu.