Kousek Itálie a zdraví v jednom
Rajčata (hlavně slupky) jsou jedním z největších zdrojů lykopenu, což je látka, která patří mezi významné antioxidanty. V důsledku ochranného vlivu na lidské buňky pomáhá při pravidelné konzumaci například snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a/nebo snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Tepelně upravená rajčata navíc obsahují větší množství využitelného lykopenu než syrová. Pokud zároveň použijete olej, ještě více absorbci v tělě podpoříte. Neznamená to však, že byste měli přestat konzumovat syrová rajčata – ta jsou, v porovnání s tepelně upravenými, zase bohatší na jiné látky (např.: vitaminy). Zkrátka pestrost – nejen v surovinách, ale i ve způsobu kuchyňské úpravy 🙂
Ingredience:
- rajčata (750 g)
- cibule (100 g)
- česnek (5 stroužků)
- ocet balsamico (1 polévková lžíce)
- sušené oregano (1 čajová lžička)
- cukr (1/2 čajové lžičky; 3 g)
- olivový olej (2 polévkové lžíce)
- něco zeleného (čerstvá bazalka, petrželová nať…)
- voda
- sůl, pepř
Postup:
Rajčata, cibuli a česnek rozkrájejte na čtvrtiny. Z rajčat odstraňte ”bubáky”. Vše dejte do pekáčku, přidejte zbylé ingredience kromě vody a rukama důkladně promíchejte. Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů, cca 1 hodinu.
Na závěr vše rozmixujte tyčovým mixérem. Pomocí vody upravte polévku na požadovanou konzistenci. Na zjemnění můžete přidat trochu bílého jogurtu či 12ti procentní smetany.
Energetická hodnota:
1 700 kJ (4 – 5 porcí po cca 400 kJ)