Pečená dýňová polévka

Dýně Hokaido – bohatý zdroj vitamínů a minerálních látek

K podzimu už tato zelenina tak trochu patří. Pokud stejně jako já milujete dýni na jakýkoli způsob, vyzkoušejte tuto polévku. Bez přídavku smetany se dá níže popsaným způsobem vytvořit jemný dýňový krém. Obohatíte se nejen beta-karotenem, kterého najdete v dýni velké množství, ale také vitamíny skupiny B, vápníkem, železem a draslíkem.

Ingredience:dynovka
  • dýně Hokaido
  • 1 střední brambora
  • 1 cibule
  • řepkový olej (3 kávové lžičky)
  • kari (půl kávové lžičky)
  • mletý zázvor (čtvrt kávové lžičky)
  • voda
  • sůl, pepř
Postup:

Dýni vypeckujte a nakrájejte na kostičky, loupat ji nemusíte. Bramboru omyjte a nakrájejte na kousky, cibuli na čtvrtky. Nakrájené suroviny dejte do mísy a přidejte olej, kari, mletý zázvor, sůl a pepř. Rukama směs důkladně promíchejte a vyskládejte na pečicí papír. Pečte na 180 stupňů, asi 25 minut. Upečené kousky přemístěte do hrnce, přidejte 500 ml vody a mixujte. Směs bude pravděpodobně moc hustá, vodou polévku upravte na požadovanou konzistenci (na 700 g vypeckované dýně jsem použila 800 ml vody). Můžete ozdobit čerstvou bazalkou.

Energetická hodnota:

cca 2 000 kJ (4 – 5 porcí) – záleží na množství dýně, já jsem měla 700 g vypeckované dýně

Přidat komentář

Comments are closed.