Připravte si na vánoce řízky, které neplavou v oleji
Vyzkoušela jsem dva způsoby přípravy – v troubě a na pánvi. Oba s použitím malého množství oleje. Za sebe bych určitě doporučila přípravu v troubě – řízek byl šťavnatý, křupavý a příprava byla jednodušší 🙂 Tak snad si pochutnáte stejně jako já.
Ingredience (trouba):
- kuřecí prsa (140 g)
- řepkový olej (kávová lžička, 5 g)
- celozrnná strouhanka (20 g)
- sůl, pepř
Ingredience (pánev):
- kuřecí prsa (140 g)
- bílý polotučný jogurt (20 g)
- celozrnná strouhanka (20 g)
- řepkový olej (10 g)
- sůl, pepř
Postup (trouba):
Kuřecí prso rozdělte napůl, aby byl plátek slabší a dobře se v troubě propekl. Řízek naklepejte, osolte a opepřete. Dále maso potřete řepkovým olejem, obalte ve strouhance a umístěte na pečicí papír.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, 25 – 30 minut.
Postup (pánev):
Ze soli, pepře a jogurtu si připravte marinádu, ve které obalte naklepané maso. Můžete přidat trochu citrónové šťávy. Nechte marinovat v lednici alespoň hodinu.
Potom maso obalte ve strouhance a osmažte. Díky malému množství oleje se strouhanka rychleji připaluje, takže je třeba řízek hlídat a častěji otáčet.
Energetická hodnota:
řízek z trouby – 1 100 kJ (1 porce)
řízek z pánve – 1 300 kJ (1 porce)