Už podle průměrné roční spotřeby (2 kg/osoba) je patrné, že luštěniny nejsou v ČR příliš oblíbené. Přitom je stačí doplnit kvalitním olejem, vejcem a na světě je plnohodnotné jídlo! Co (ne)dělat, aby Vám bylo pohodlněji během přípravy luštěnin i po jejich konzumaci?[spacer] [span9] Namáčejte a vylévejte! Namáčením zkrátíte dobu varu a odstraníte nestravitelné oligosacharidy, které…
Celý článek
Proč (ne) sportovat?
Musíte se do pohybu nutit? Zamyslete se nad svým cílem! Ve chvíli, kdy budete sportovat pouze za účelem hubnutí a budete pohyb nenávidět, nečekejte dlouhodobější úspěch. Je důležité si uvědomit, že hýbat bychom se měli především pro zdraví. Pohyb pomáhá zlepšit srdeční funkci, udržovat optimální tělesnou hmotnost, snižuje hladinu cholesterolu, v neposlední řadě pozitivně ovlivňuje náladu a psychické…
Celý článek
5 důvodů proč nejíst fast food
Většina lidí asi ví, že pokrmy rychlého občerstvení lze do zdravého stravování řadit jen těžko. Znáte však konkrétní důvody? Pokud kouříte, denně máte na očích krabičku s nehezkými obrázky plic či varovnými nápisy. Pravda, tato opatření nezaručují, že lidé přestanou kouřit. Alespoň však kuřákům neustále připomínají rizika, která s sebou kouření nese. Protože se bavíme o…
Celý článek
Glykemický index aneb nejsou sacharidy jako sacharidy
Pokud sníte potravinu, která obsahuje sacharidy - ať už jednoduché nebo složité - dochází ke zvýšení hladiny krevního cukru (glykémie). O tom jak moc a jak rychle se glykémie zvýší rozhoduje v první řadě typ sacharidů obsažených v potravině - jednoduché se do krve dostávají rychleji, složité pomaleji. Dále je charakter nárůstu glykémie ovlivněn množstvím přítomné vlákniny, tuku,…
Celý článek