Proč (ne) sportovat?

Musíte se do pohybu nutit? Zamyslete se nad svým cílem! Ve chvíli, kdy budete sportovat pouze za účelem hubnutí a budete pohyb nenávidět, nečekejte dlouhodobější úspěch. Je důležité si uvědomit, že hýbat bychom se měli především pro zdraví. Pohyb pomáhá zlepšit srdeční funkci, udržovat optimální tělesnou hmotnost, snižuje hladinu cholesterolu, v neposlední řadě pozitivně ovlivňuje náladu a psychické rozpoložení.

Zlomíte si ruku – protože myslíte na své zdraví, jedete okamžitě do nemocnice. Nepřemýšlíte nad jiným řešením, nehoní se Vám hlavou ”mně se dneska nechce, tak zítra…”. Zkuste podobně nahlížet i na sport – ne zítra nebo pozítří, je to potřeba dnes.

Nemyslím, že máte nastoupit do posilovny a dřít dokud neomdlíte. Najděte si sport, který je Vám příjemný, baví Vás a klidně začněte zlehka. Nepředpokládá se, že budete podávat olympijské výkony. Hlavně začněte. Postupem času se budete zlepšovat, což je motivací samo o sobě. Pokud nemáte rádi sport jako takový, nejpřirozenějším způsobem pohybu je chůze. Choďte na procházky, choďte pěšky do práce, choďte do schodů (žádné výtahy), vystupte o pár zastávek dřív a zbytek dojděte – zkrátka, hýbejte se.

A jaká je nejvhodnější doba na cvičení? Je to individuální. Mně by třeba nedělalo dobře, kdybych měla sportovat ráno. Raději jdu navečer, po celém dni si vyčistím hlavu a protáhnu se. Čas přizpůsobte tak, aby Vám to bylo příjemné. Ideální je hýbat se pravidelně, například 5x týdně, 30 minut.

Rady a postřehy, které mohou pomoci:

  1. Najděte sport, který Vás bude bavit.
  2. Někdy se vyplatí moc nepřemýšlet. Prostě se sbalte a jděte.
  3. Malá lež neuškodí. Protože většinou chceme to, co zrovna nemáme, zkuste sami sebe trochu obalamutit. Například si řekněte, že v šest večer už se nedostanete z bytu. Nebude možné jít si zaběhat. Rázem to začnete chtít. Pokud nefunguje pouhá myšlenka, domluvte se se sousedem a opravdu mu v určitou hodinu odevzdejte klíče od bytu.
  4. Motivovat můžou aplikace. Měří kroky, dobu chůze/běhu, rychlost… Zaznamenávají Váš úspěch, na který se potom můžete s radostí podívat.
  5. Sestavte si motivační plán. Na papír si nakreslete 30 koleček (měsíční plán) a za každý den, kdy splníte vybranou aktivitu, jedno vybarvěte. Barevná kolečka Vám budou připomínat, co už jste dokázali a poženou Vás dál. Naopak, každé kolečko, které nebudete moct vybarvit Vás bude štvát a příště se víc posnažíte.

Sportujte pro zdraví. NEsportujte pro estetický efekt. Výsledky zpravidla neuvidíte do týdne a jen Vás to odradí. I štíhlý člověk by se měl v zájmu svého zdraví pravidelně hýbat 🙂

Lidé často říkají, že motivace dlouho nevydrží. To platí i o čistotě. Proto se doporučuje se koupat denně.

Přidat komentář

Comments are closed.