Krémová a bez smetany?
Čtete správně. Bez jíšky a smetany se dá připravit tato výborná polévka. Navíc v zimním chřipkovém období Vaše tělo určitě ocení dávku vitaminu C, na který je květák obzvlášť bohatý. Dokonce více než citrusové plody. Z minerálních látek se obohatíte hlavně o draslík a vápník.
Polévkou zároveň pokryjete jednu ze 3 – 5 doporučených denních porcí zeleniny 🙂
Ingredience:
- květák (500 g)
- brambory (150 g)
- cibule (50 g)
- řepkový olej (polévková lžíce)
- voda
- muškátový oříšek (špička kávové lžičky)
- sůl, pepř
Postup:
Na oleji nechte zesklovatět cibuli. Přilijte trochu vody a nakrájený květák. Směs nechte pár minut dusit a potom zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené (max. 1 cm nad květák). Přidejte nakrájené brambory a vařte do změknutí (cca 20 minut).
Okořeňte muškátovým oříškem, solí a pepřem podle chuti. Na závěr vše rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud je polévka moc hustá, pomocí vody ji upravte na požadovanou konzistenci.
Energetická hodnota:
1 700 kJ (4 – 5 porcí po cca 400 kJ)