Květáková polévka

Krémová a bez smetany?

Čtete správně. Bez jíšky a smetany se dá připravit tato výborná polévka. Navíc v zimním chřipkovém období Vaše tělo určitě ocení dávku vitaminu C, na který je květák obzvlášť bohatý. Dokonce více než citrusové plody. Z minerálních látek se obohatíte hlavně o draslík a vápník.

Polévkou zároveň pokryjete jednu ze 3 – 5 doporučených denních porcí zeleniny 🙂

Ingredience:
  • květák (500 g)
  • brambory (150 g)
  • cibule (50 g)
  • řepkový olej (polévková lžíce)
  • voda
  • muškátový oříšek (špička kávové lžičky)
  • sůl, pepř
Postup:

Na oleji nechte zesklovatět cibuli. Přilijte trochu vody a nakrájený květák. Směs nechte pár minut dusit a potom zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené (max. 1 cm nad květák). Přidejte nakrájené brambory a vařte do změknutí (cca 20 minut).

Okořeňte muškátovým oříškem, solí a pepřem podle chuti. Na závěr vše rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud je polévka moc hustá, pomocí vody ji upravte na požadovanou konzistenci.

Energetická hodnota:

1 700 kJ (4 – 5 porcí po cca 400 kJ)

Přidat komentář

Comments are closed.