Nevíte, co si dát k svačině?
Vyzkoušejte výbornou mrkvovou pomazánku! Jak je známo, mrkev je bohatým zdrojem beta-karotenu, což je tzv. provitamin vitaminu A. V překladu to znamená, že si z něj dokážeme vitamín A sami vyrobit.
Beta-karoten se dobře rozpouští v tuku. Pokud při kuchyňské úpravě mrkve přidáte do pokrmu tuk, výrazně tím zvýšíte využitelnost zmiňovaného provitaminu. Tato pomazánka je navíc plná chuti a za pár korun, tak šup do kuchyně 🙂
Ingredience:
- 2 velké mrkve
- 1 lučina linie
- 2 stoužky česneku
- olej/máslo (necelou kávovou lžičku)
- šťáva z půlky citrónu
- sůl, pepř
Postup:
Mrkev nastrouhejte, orestujte na oleji/másle a po vychladnutí smíchejte s celým balením lučiny (120 g). Do pomazánky přidejte zbytek ingrediencí podle chuti. Můžete ozdobit jarní cibulkou/bazalkou/pažitkou.
Tip: Pokud chcete chuť česneku zjemnit, restujte spolu s mrkví.
Energetická hodnota:
1 200 kJ (3 porce), vhodné na svačinu s kouskem celozrnného pečiva