Mrkvová pomazánka

Nevíte, co si dát k svačině?

Vyzkoušejte výbornou mrkvovou pomazánku! Jak je známo, mrkev je bohatým zdrojem beta-karotenu, což je tzv. provitamin vitaminu A. V překladu to znamená, že si z něj dokážeme vitamín A sami vyrobit.

Beta-karoten se dobře rozpouští v tuku. Pokud při kuchyňské úpravě mrkve přidáte do pokrmu tuk, výrazně tím zvýšíte využitelnost zmiňovaného provitaminu. Tato pomazánka je navíc plná chuti a za pár korun, tak šup do kuchyně 🙂

Ingredience:mrkev-na-panvi
  • 2 velké mrkve
  • 1 lučina linie
  • 2 stoužky česneku
  • olej/máslo (necelou kávovou lžičku)
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl, pepř
Postup:

Mrkev nastrouhejte, orestujte na oleji/másle a po vychladnutí smíchejte s celým balením lučiny (120 g). Do pomazánky přidejte zbytek ingrediencí podle chuti. Můžete ozdobit jarní cibulkou/bazalkou/pažitkou.

Tip: Pokud chcete chuť česneku zjemnit, restujte spolu s mrkví.

Energetická hodnota:

1 200 kJ (3 porce), vhodné na svačinu s kouskem celozrnného pečiva

Přidat komentář

Comments are closed.