Přijde mi, že většina lidí by majonézu do zdravého jídelníčku nezařadila. Osobně si myslím, že tam určitě patří. Musíte však dbát na kvalitu výrobku a na konzumované množství.
Dvě hlavní složky majonézy tvoří rostlinný olej a vaječný žloutek. Tato základní směs se potom různě dochucuje – octem/hořčicí/kořením/cukrem/solí/citrónovou šťávou. Olej a žloutek jsou tedy nejdražšími položkami při výrobě majonézy. Protože má většina výrobců tendenci šetřit a legislativní předpisy jsou v tomto směru benevolentní, často dochází k nastavování majonézy levnějšími přísadami (vodou, zahušťujícími polysacharidy). Výrobek, v případě nízkého obsahu žloutků, také postrádá přirozenou barvu, což se většinou řeší přídavkem barviva.
Zahuštěné a dobarvené směsi kupovat odmítám, takže jsem hledala alternativu. A našla.
V poslední době jsem si velmi oblíbila majonézu ”Yofresh”, která má příznivé složení a chuťově je moc dobrá. Používám ji do salátů, zálivek, dipů či do baget. Určitě se v dohledné době objeví v nějakém z receptů 🙂