O medu v pěti bodech

 Složení
  • Cca 80 % medu tvoří jednoduché sacharidy (hlavně glukóza a fruktóza).
  • Necelých 20 % tvoří voda.
  • Zbylých pár procent připadá na bílkoviny (enzymy), aminokyseliny, organické kyseliny, minerální látky a stopové prvky.
 Med a jeho léčivé účinky…

Med sám o sobě neobsahuje žádnou účinnou látku, která by vyléčila například chřipku. Není to lék. Prospěšnost pro lidské zdraví spočívá především v přítomných enzymech, které při pravidelné konzumaci posilují imunitní systém a připravují organizmus na to, aby nebyl napaden.

Jinými slovy – pokud onemocníte a zčistajasna začnete konzumovat med v domnění, že se dřív vyléčíte, výrazně si nepomůžete. Lepší je pravidelná konzumace přiměřeného množství.

 Je dobré dávat med do horkého čaje? Neničí vysoká teplota obsažené enzymy?

Enzymy jsou bílkoviny, které se ničí (denaturují) při zahřátí nad 60 °C. Kromě teploty je důležitá i doba zahřívání. Čaj má chvíli po vylouhování cca 80 °C. Potom přidáte med a citrón. Během několika minut teplota klesá tak, že jsme schopní čaj pít. Tohle všechno (plus vypití čaje) může dohromady zabrat 20 minut – za tuto dobu by se enzymy neměly stihnout denaturovat.

Pokud chcete mít jistotu, přidávejte med do čaje, který má cca 50 °C.

 Je špatné, když med krystalizuje?

Naopak! Krystalizace medu je důkazem, že se jedná o kvalitní včelí med. Pokud kupujete ”nekrystalizující med” z obchodních řetězců, jedná se pouze o výrobek z medu, nikoliv o med.

 Nejlepší je skladovat v teple. Je chlad špatný? Říká se ”čím nižší teplota, tím rychlejší tuhnutí”…

Jsou známy případy, kdy med ”přežil” v plástvích celou zimu (teploty pod nulou), aniž by to mělo negativní dopad.

Medu škodí spíše světlo. Přirozeně se vyskytuje v úlu, kde je tma. Na světlo se dostává až zásahem člověka – nepřirozeně. Proto skladujte ideálně v temnu.

Závěrem

Přes všechny cenné látky, které med bez pochyby obsahuje, je potřeba mít na paměti, že se stále jedná o převážně jednoduché cukry. Konzumujte střídmě, s určitou pravidelností 🙂

Pokud nemáte k dispozici med přímo od včelaře, hledejte výrobky, které nesou označení Český med. V porovnání s EU standardy pro posuzování kvality medu jsou ty české daleko přísnější, což zajišťuje kvalitnější výrobek. Levné medy z dovozu bývají často falšované (přislazované, přibarvované, ředěné,…).

Hledejte ochrannou známku Českého svazu včelařského (ČSV): 

Pozor na logo se stejným názvem, která nemá s ČSV nic společného: 

Přidat komentář

Comments are closed.